Hur går en vårdnadstvist till?

Steg 1 - identifiera tvistefrågan

Vårdnadstvister handlar om vem som ska ha rätt att fatta viktiga beslut om barnets liv, som skola och hälsa.

Boendetvister gäller var barnet ska bo. Med det avses var barnet ska spendera sin huvudsakligen dygnsvila (sova).

Umgängestvister uppstår när det finns oenighet om hur ofta och under vilka förutsättningar den förälder som inte har barnets stadigvarande boende ska få träffa barnet.

Många gånger kan en tvist handla om flera frågor samtidigt.

Vi erbjuder alltid en första kostnadsfri konsultation, så att du i lugn och ro kan tänka över ditt beslut om juridiskt ombud inför en vårdnadstvist.

Kontakt

Behöver du hjälp av advokat i en vårdnadstvist? Du är välkommen att kontakta oss. Beskriv ditt ärende till kontakt@vårdnadstvist-täby.se eller använd kontaktformuläret nedan.

Steg 2 - advokatbyrån skickar ett kravbrev

Inledningsvis skickas ett kravbrev från den enda föräldern till den andre där det beskrivs vilken ändring som man vill nå, t.ex. ensam vårdnad. Om den andra förälder går med på ändringen så upprättas ett vårdnadsavtal som socialnämnden i barnets hemkommun får godkänna. När avtalet har godkänts så blir det bindande och verkställbart.

Ibland går det att nå en uppgörelse på frivillig basis, men det är relativt ovanligt.

Om du känner igen dig i denna situation och redan har försökt lösa konflikterna genom samarbetssamtal hos familjerätten, är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi finns här för att ge dig det juridiska stöd du behöver.

Steg 3 - informationssamtal hålls hos familjerätten

Om föräldrarna inte kommer överens på frivillig basis kan en domstol avgöra hur t.ex. vårdnaden ska se ut. Innan man som förälder kan gå till domstol behöver man gå på ett s.k. informationssamtal hos familjerätten.

Detta samtal är obligatoriskt sedan år 2022. Samtalet leder till att du får ett intyg utfärdat från familjerätten som behövs för att kunna driva en process. Syftet med att behöva genomgå ett samtal hos familjerätten är att beslutet att inleda en vårdnadstvist inte ska bli förhastat.

Finns det några frågetecken kring vad ett informationssamtal innebär? Ingen fara - advokatbyrån bokar samtalet åt dig och är med under hela samtalet. Samtalet brukar ta ca 15 minuter och kan nästan alltid hållas digitalt på tid som passar för dig.

Steg 4 - talan väcks i tingsrätt

Efter att föräldern har gått på ett informationssamtal kan talan väckas i domstol. Det sker genom att en stämningsansökan lämnas in, oftast till tingsrätten i barnets hemkommun. Stämningsansökan kan innehålla ett krav på hur man vill att t.ex. vårdnaden ska se ut redan under målets handläggning (s.k. interimistiskt yrkande) men även hur man vill att t.ex. vårdnaden ska se ut efter att målet är avslutat fram tills barnet blir 18 år gammalt (s.k. slutligt yrkande). Tingsrätten utfärdar stämning, vilket innebär att den andre föräldern måste svara tingsrätten hur den föräldern ställer sig till kravet.

Finns det några frågetecken kring hur en ansökan om stämning upprättas, vilka formaliakrav som gäller enligt rättegångsbalken och föräldrabalken och hur kontakten med tingsrätten går till? Ingen fara - advokatbyrån hanterar allt.

Steg 5 - sammanträde i tingsrätten

Efter att den andre föräldern har svarat kallar tingsrätten till ett sammanträde för att gå igenom målet, undersöka förutsättningar för en överenskommelse och upprätta en tidplan i målet.

Sammanträdet sker vid tingsrätten tillsammans med parterna, deras ombud och en domare från tingsrätten.

Om det finns ett interimistiskt yrkande om t.ex. ensam vårdnad så fattar tingsrätten vanligtvis ett interimistiskt beslut genom ett skriftligt protokoll som upprättas en vecka efter sammanträdet.

Advokatbyrån närvarar tillsammans med dig under hela sammanträdet. Inför sammanträdet hålls naturligtvis ett möte för att gå igenom allt som kommer att hända i detalj.

Steg 6 - förberedelser inför huvudförhandling 

Inför huvudförhandlingen (i folkmun kallat rättegång) kan tingsrätten besluta att familjerätten ska genomföra en s.k. vårdnads-, boende- och umgängesutredning. Det innebär att familjerätten utreder föräldrarna och lämnar en rekommendation till tingsrätten kring hur vårdnaden, boendet och umgänget bör se ut framöver. Ofta beslutar tingsrätten enligt familjerättens rekommendation.

Sammanträdet sker vid tingsrätten tillsammans med parterna, deras ombud och en domare från tingsrätten.

Advokatbyrån närvarar tillsammans med dig under hela sammanträdet. Inför sammanträdet hålls naturligtvis ett möte för att gå igenom allt som kommer att hända i detalj.

Steg 7 - huvudförhandling 

tingsrätten håller en huvudförhandling i målet som ofta tar en eller två heldagar. En eller två veckor efter huvudförhandlingen meddelas tingsrätten en skriftlig dom.

Avslutningsvis är det värt att nämna att tingsrätten endast beaktar vad som är bäst för barnet vid beslutsfattande. Det innebär att t.ex. rättviseskäl mellan föräldarna och föräldrarnas egna viljor är sekundärt.

Vad kostar det?

Kostnaden är alltid 1 986 kronor i timmen inkl. moms.

Om du har hemförsäkring och ni har varit separerade i mellan ett till två år (beroende på försäkringsbolag) kommer försäkringsbolaget att stå för 80 procent av kostnader. Många gånger är detta en förutsättning för att kunna driva en process.

Advokatbyrån hanterar ansökan om rättsskydd gentemot försäkringsbolaget.